Рівне, вул. В.Червонія, 6 +38 0362 65 15 20 - приймальня

Новини

Вечір До Дня пам’яті великого просвітянина Михайла Семеновича Борейка!

Вечір До Дня пам’яті великого просвітянина Михайла Семеновича Борейка!

«Любив людей, та найбільше «любив Україну»!

Вчора в Міському палаці культури відбувся вечір До Дня пам’яті великого просвітянина Михайла Семеновича Борейка!

189 днів світла душа Михайла Борейка в українських засвітах… Рідна земля, Богом дана рідна мова, українська книга і «Просвіта» були в його серці, душі, думках і мріях.

З 1989 –го року, будучи членом правління у «Просвіті», він відповідав за видавничу справу та зв’язки з діаспорою. Видав понад 60 рідкісних книг, які були заборонені совєтами або видавалися у діаспорі й були невідомі в Україні. З особливою любов’ю Борейко перевидав «Кобзаря» із урахуванням творів, заборонених у свій час цензурою. Завдяки йому просвітянський музей має статус музею-бібліотеки.

Також з його ініціативи та за підтримки, тодішнього міського голови, Віктора Чайки до 2000-ліття Різдва Христового було закладено парк «Просвіта» на мікрорайоні «Північний». А за допомогою Володимира Хомка, який будучи міським головою, парк облаштований доріжками та дитячим майданчиком. Цьогоріч у ньому з’явилася Лесина груша, молодими просвітянами висаджено 30 кущів калини в рамках освітянсько-просвітянського проекту «30 справ» до 30-річчя нашої Незалежності.

Теплі слова вдячності і захоплення висловили дружина Михайла Борейка Євгенія Гладунова, депутат РМР Володимир Хомко, голова міської «Просвіти» Катерина Сичик та голова обласної «Просвіти» Іван Вєтров.

Також мовою музики і пісні свою шану виразили творчі колективи Міського палацу культури : народний ансамбль скрипалів «Арієтта», керівник Катерина Подолянчук; народний дует (тріо) бандуристок «Либіть» у складі Мирослави Очеретяної та Оксани Бартосевич; квартет і дует солістів народного хору «Горинь», керівник Михайло Назаренко.

Михайло Борейко - будівничий українського храму, його добрі справи, його книги це маленькі цеглинки. І якби кожен із нас поклав і свою цеглинку в стіни нашого українського дому, то б стали вони духовними мурами.